keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Yleisön pyynnöstä

Bloggerin tilastoista näkee hauskasti millä hakusanoilla tätä blogia on päädytty katsomaan. Käsittelenpä tässä googlauksia, jotka kiinnostavat itseänikin. Tähän postaukseen tulee myös lyhyitä pirkkaniksejä, joissa ei välttämättä tarvita sukkahousuja.

 

1. MIDI-raitoja yhteen


Silloin tällöin tulee vastaan tilanne, jossa haluaa yhdistää kahdella tai useammalla raidalla olevat MIDI-tapahtumat yhdelle raidalle. Reaper ei tässä kohtaa toimi yhtä suoraviivaisesti kuin esim. Cubase, jossa riittää että raahaa raidat päällekkäin ja pursottaa niiden päälle vähän liimaa tuubista.

Reaperissa on muutama erityisen hankala tapa yhdistää MIDI-raitoja; näistä esim. nuottien kopiointi lähderaidan pianoroll-näkymässä niiden takaisinliittäminen kohderaidan pianorollissa on yksi. Toinen on tehdä raidoista täsmälleen saman pituiset, raahata ne päällekkäin, valita kaikki hiiren kakkosnapilla raahaamalla ja liimata yhteen (hiiren kakkosnapilla putkahdusvalikosta glue).

Kolmas tapa, ja samalla se jota ajattelin vastedes itse käyttää, on klikata kohderaidan ominaisuus-aluetta kakkosnapilla, valita putkahdusvalikosta Track - Enable track free item positioning, ja raahata hiirellä halutut MIDI-pätkät muilta raidoilta kohderaidalle. Vaikka snap-magneetti olisi pois päältä, saa hiirikäsi tutista kohtuullisesti ennen kuin Reaper päästää ajoituksen menemään pieleen. Kun raidat on siirretty, voi niin halutessaan MIDI-pätkät liimata yhteen. Kuuluvuuden kannalta sillä ei kylläkään ole suurempaa väliä; kaikki kohderaidalla olevat MIDI-tapahtumat kuuluvat joka tapauksessa.

Enable track free item positioning -asetus mahdollistaa usean MIDI-raidan siirtämisen yhdelle raidalle.

Kolme pätkää MIDIä raahattuna yhdelle raidalle...

..ja samaiset pätkät liimattuna (Glue items).

2. Raidan pidentäminen


MIDI-raidan pidentäminen on ollut yhtä tuskaa: kun raitaa koettaa pidentää ihan normaalisti raahaamalla sitä hiirellä pidemmäksi, arvelee Reaper että raidan pätkää halutaan varmaankin loopata. Sinänsä looppaaminen on ihan hauskaa ja sen avulla voi tehdä esim. helppoja rumpukomppeja. Useimmiten sitä kuitenkin haluaa vain ja ainoastaan pidentää raitaa.

Tyhjä MIDI-raita piirretään pitämällä Ctrl pohjassa ja raahaamalla hiirellä raidanpiirtoalueella. Jos pätkä halutaan loopata, otetaan sen hännästä kiinni ja raahataan hiirellä. Reaper piirtää raidan ylä- ja alareunoihin pienet lovet looppien risteyskohtiin, ts. aina kun uusi kierros alkaa, siinä kohtaa on lovi.

Kahdeksan tahtia rumpukomppia, joista yksi aitoa tavaraa ja seitsemän kopiota.

Sitten kun raitaa ei haluta loopata, klikataan sitä hiiren kakkosnapilla ja valitaan putkahdusvalikosta (Item) Settings – Loop item source, ja ruksataan se pois päältä. A vot, nyt hännän raahaaminen pidentää raidan eikä enää looppaa.


Tästä ruksi poijes niin säästyy taas yhdeltä harmitukselta.

Jos haluaa loopata joltain pidemmältä raidalta kopsattua audion pätkää, niin kopioidaan se ensin: klikataan kursori haluttuun alkukohtaan, leikataan saksilla raita poikki (pikanappi s), etsitään loppukohta ja tehdään samanmoinen leikkaus. Sitten vaan siirretään tai kopioidaan (raahaus tai Ctrl + raahaus) pätkä uudelle raidalle loopattavaksi. Klikataan vielä kopioitua pätkää kakkosnapilla ja etsitään samaisesta valikosta kohta Loop section of item source, joka ruksataan päälle. Ja sitten vaan hännästä kiinni ja looppaamaan.

3. MIDIstä audioksi


Silloin tällöin tulee vastaan tilanne, jossa olisi hyvä konvertoida MIDI-raita audioksi: jos miksaamista haluaa jatkaa toisella koneella jossa onkin ihan eri VSTi-soittimet kuin ensimmäisessä, tai jos haluaa "arkistoida" biisin niin että sitä tarvittaessa pystyy vielä miksaamaan mahdollisesti pitkänkin ajan kuluttua, mutta VSTi-soittimia tulee ja menee, niin kannattaa muuntaa MIDI-raidat audioiksi, ja tietenkin säilyttää myös alkuperäiset MIDIt.

Reaperissa voi muuntaa MIDI-raidan joko mono-, stereo- tai peräti moniraita-audioksi. Jos ei ole ihan varma mitä laatua MIDI-raidalla majaileva VSTi-soitin on, lienee stereo ihan hyvä valinta. Klikataan haluttua raitaa hiiren kakkosnapilla ja valitaan putkahdusvalikosta Render/freeze tracks – Render tracks to stereo stem tracks (and mute originals). Tai jos käytössä on Reaction-teema uusine valikoineen, niin silloin polku on Track – Render tracks to stem tracks (and mute originals). Helppoa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti