maanantai 20. toukokuuta 2013

Kolmasosanuotti

Tässä postauksessa tahteja jaellaan mitä kummallisimpiin osiin.


Kuten kaikki musikantit tietävät, käsitettä "kolmasosanuotti" ei varsinaisesti ole olemassa. Tahti voidaan kuitenkin jakaa niin moneen osaan kuin huvittaa, ja jos neljäsosanuotteja mahtuu 4/4-tahtilajissa yhteen tahtiin neljä kappaletta, niin kolmasosia mahtuu samaan tilaan kolme. Oikea termi tämänlaiselle rytmille lienee puolinuottitrioli.

Tämänlaisia matemaattis-murtoluku-luonteisia tehtäviä tulee vastaan kun soittaa nuotteja Reaperin Step Input -tilassa. "Askelsyöttö" on varsin kätevä MIDI-nuottien syöttötila, joka on tarkoitettu meille sunnuntaipianisteille. Se toimii niin, että ensin kerrotaan kuinka pitkä nuotti halutaan, ja sitten soitetaan se kiipparilla. Jostain syystä Reaperin oma virtuaalikiippari ei toimi askelsyötössä, vaan tämä vaatii ihan oikean MIDI-kiipparin.

Askelsyöttöön pääsee seuraavasti:

  • Tee uusi raita.
  • Aseta raidan inputiksi All MIDI inputs all channels (tai se MIDI-kiippari jota käytät)
  • Määrittele raidalle joku MIDI-soitin, niin voit myös kuunnella mitä teet.
  • Ctrl + raahaa raidalle riittävän pitkä tyhjä äänitysalue.
  • Tuplaklikkaa piirrettyä aluetta, jolloin näytössä pitäisi olla pianoroll. Ellei ole, klikkaa View - Mode: piano roll.
  • Klikkaa hiirellä siihen kohtaan josta haluat aloittaa soittamisen. Jos äänityspää ei napsahda tarkasti haluamaasi kohtaan, käytä magneettia (snap on).
  • Valitse ikkunan alaosasta Grid: -arvo riippuen siitä kuinka pitkän nuotin haluat.
  • Tarkista että valikosta "Options - Use all MIDI inputs for step recording" on valittuna.
  • Jos ohjelma ei tunnu reagoivan kiippariin mitenkään, voit koettaa resetoida sen: Options -  Preferences - MIDI Devices - Reset all MIDI devices.

Tässä ollaan ctrl + raahaamassa tyhjää raitaa äänitys-alueelle (oikealla).


Piano roll-näkymässä voi myös askelsyöttää nuotteja; valitse ensin aika-arvo,
ja eikun soittelemaan.


Grid-arvon klikkaileminen hiirellä alasvetovalikosta joka kerta kun nuotin pituus muuttuu on sekä hidasta että tylsää. Vaan eipä hätää; vanha ystävämme Actions -ikkuna rientää apuun. Siispä. Actions - Show action list... ja suodattimeen voi kirjoittaa vaikka grid multiply.

Määrätäänpä pikanapit ruudukon suurentamiselle ja
pienentämiselle.

Tavallaan olisi loogista määrätä samat pikanäppäimet säätämään nuotin aika-arvoa sekä nuotinnusohjelmassa että sekvensserissä. Tässä on kuitenkin kaksi hankaluutta: ensinnä, sekkarissa useimmat numeronäppäimistön numerot on jo varattu muille toiminnoille eikä niitä viitsisi ottaa muuhun käyttöön, ja toiseksi pisteelliset nuotit vaatisivat omat pikanappinsa. Oma ratkaisuni oli ottaa käyttöön numeronäppiksen plus- ja miinus-näppäimet Altin ja/tai Ctrl:n kanssa painettuna; niitä ei ollut varattu vielä muuhun. Listastani tuli tämän näköinen:

Tuplaamisen ja puolittamisen lisäksi tarjolla on
kolmen kertotaulua ja kolmella jakamista.

Nyt askelsyöttö toimii niin, että ruudukon ja samalla syötettävän nuotin aika-arvo tuplaantuu Alt + numeronäppäimistön plus-näppäimellä, ja vastaavasti puolittuu Alt + miinuksella. Tähän asti loogista. Kun mukaan otetaan kolmen kertotaulu, menee vähän mutkikkaammaksi.

Jos kokonuottia pienennetään kolmannekseen sen alkuperäisestä arvosta (Ctrl + Alt + miinus), saadaan ruudukosta 1/3-nuotteja, siis niitä jotka paremmin tunnetaan puolinuottitrioleina. Samoin puolinuoteista tulee neljäsosatrioleita ja neljäsosista kahdeksasosatrioleita. (tästä voisi ehkä jo päätellä mitä kahdeksasosista tulee).

Toiseen suuntaan mennessä saadaankin pisteellisiä nuotteja: kun nuotin aika-arvo triplataan, ts. kerrotaan sen alkuperäisen nuotin aika-arvo kolmella, saadaan aina pykälää isompi nuotti pisteellisenä: 1/16:sta tulee pisteellinen kahdeksasosa, kahdeksasosasta pisteellinen neljäsosa jne.

Jos näiden pisteellisten nuottien ja trioleiden kanssa joutuu ylittämään tahtiviivoja, voi olla aiheellista ottaa magneetti pois päältä; Reaper kun haluaa laittaa ruudukkoviivan joka tahdin alkuun, ja magneetti puolestaan haluaa väkisin napsautella nuotit paikoilleen ruudukon tarkkuudella sellaisiinkin kohtiin joissa se ei ole suotavaa.

Pikanäppäinten lisäksi erikoisemmat – ja miksei tavallisemmatkin – aika-arvot voi kirjoittaa itsekin Grid: -laatikkoon. Vanha kunnon jaloviinaputeli (septoli) merkitään vaikkapa numeroin 1/7, tai 1/14 jos niitä halutaan tahtiin kaksin kappalein. Samoin sekatavara (kvintoli) -rytmin saa kun kirjoittaa Grid-arvoksi 1/5. Reaperilla voi halutessaan harrastaa mutkikkaampaakin polyrytmiikkaa; se osaa jakaa tahdin sellaisiinkin osasiin joita ei tiennyt edes olevan olemassa.

Suoran, trioli-, pisteellisen ja swing-rytmin voi asettaa myös Gridin vieressä olevasta laatikosta. Tälle ei valitettavasti ole olemassa Actions -listassa mitään vastinetta, joten hiirellä klikkailuksi menee.


Haluatko että biisisi svengaa? Valitse swing!

Nuottien ei tarvitse välttämättä olla tiiviisti kiinni toisissaan. Niiden aika-arvo on oletuksena sama kuin gridin, mutta jos haluat vaikkapa staccatompaa fiilistä, voit asettaa sen nuotti-laatikosta.
 
 
Legatoa vaiko staccatoa

Scale-ruksista pääsee vaihtamaan asteikkoa, mikä tarkoittaa sitä, että MIDI-syöttö ei hyväksy mitään muita arvoja kuin ko. asteikkoon (tai sointuun) kuuluvat. Jos ei vahingossakaan halua sävellykseensä muuta kuin pentatoniikkaa, kannattaa valita asteikoksi Pentatonic – tai vaihtoehtoisesti opetella se.


Teoreetikon pikku apulainen. Jos blues-asteikko on unholassa, ei hätää: Reaper muistaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti