maanantai 13. heinäkuuta 2015

Ilo irti nupeista, osa 2

Miksaamista modulaatiopyörällä

Reaperblog.net on mainio paikka kaikin puolin, ja sieltä on kotoisin myös tämänkertainen vinkki, miksaaminen modulaatiopyörän avulla.

Aiemmassa postauksessa jo mainitsinkin, että minulla on M-Audion pikku kiippari, jossa on ylimääräisiä nappeja ja nuppeja käänneltäväksi. Kuten yllämainitussa Reaperblogissa kerrotaan, sen modulaatiopyörän voi valjastaa säätämään valitun raidan voimakkuutta. Näin tehdään kiipparista ikään kuin yksikanavainen köyhän miehen mikseri, jonka ainokainen "volume-liuku", siis modulaatiopyörä, reagoi Reaperissa sille raidalle, joka kulloinkin on valittuna. Reaperblogissa on oikein hyvä opastusvideo aiheesta, mutta laitanpa vaikka tähän vielä saman tekstinä:
  • Valikosta Actions - Show action list
  • Filtterissä voi etsiä Track: Set volume for selected tracks
  • Add - ja sitten kun liikauttaa vähän modulaatiopyörää niin Reaper saa kiipparilta tarvittavan MIDI-viestin.
Jos haluaa, voi ennen modulaatiopyörän veivaamista valita jonkin muunkin kanavan kuin ykkösen. Oxygenissa tämä tehdään Select-napista napsuttelemalla kunnes näyttöön tulee c.Kanavan numero, jota pystyy vaihtelemaan + ja - napeilla. Jos modulaatiopyörää ei käytä sen varsinaiseen tehtävään, voi kanavan pitää ykkösenäkin. Reaperissa ikkunan valikossa MIDI CC kannattaa pitää Absolute-asennossa. Halutessaan voi ruksata Soft takeover-ruksin, jolloin modulaatiopyörä pitää kierittää siihen asentoon jossa yksittäisen raidan voimakkuusliuku on, ennen kuin modulaatiopyörä alkaa vaikuttaa. Näin on helpompi säilyttää olemassaoleva miksaus ja välttyä vahingoilta. (Tässä kohtaa näyttäisi kylläkin olevan ikävä bugi Reaperissa: soft takeover toimii vain satunnaisesti ainakin tässä omassa koneessani. Tein tästä tönkkö-englannillani videopätkänkin ja laitoin kyselyn foorumille, jos vaikka joku Cockoksella reagoisi. https://vimeo.com/133327049).

edit 4.12.2016: Vihdoin versiossa 5.28 tämä bugi on korjattu.Vastedes minkä tahansa kiipparin liu'ut voi valjastaa miksauskäyttöön; asetuksiin Absolute ja Soft takeover, niin namiskat saa toimimaan helposti raitojen voimakkuusliukuina.

Raidalta toiseen siirrytään oletuksena pikanäppäimillä Ctrl Alt nuoli ylös tai alas, samoin ns. "media-kiipparissa" on omat painikkeensa (jotka tosin lakkaavat toimimasta mikseri-ikkunassa). Näihin oikoteihin voi vielä lisätä Oxygenin Track oikealle ja vasemmalle, jotka napit sattuvat olemaan sopivasti modulaatiopyörän vieressä:
  • Filtteriin arvo Track: go to, ja kuten edellä, lisätään pikavalintoihin ko. napit.
  • MIDI CC-arvoksi vielä Relative 1, jotta yksi näppäily tulkitaan yhdeksi viestiksi. Tähän on ohjeita myös siellä aiemmassa postauksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti