tiistai 23. huhtikuuta 2013

Ajast' aikaan

Kikkailua tempon kanssa

Reaperissa voi monia asioita tehdä vähän eri tavoilla, eikä tempon määrittäminen ole poikkeus. Aloitustempon voi määrätä 1) Project Settings (alt + enter) -laatikon lisäksi pääikkunassa siellä transport-ikkunan vieressä 2) numeroin, tai 3) hiirellä naksuttelemalla.

Project Settings, jossa tempon oletusarvona on 120 neljäsosaa minuutissa.

Tempon yksikkö on "neljäsosaa minuutissa", mikä toimii useimmissa tahtilajeissa ihan hyvin, mutta esim. 6/8:ssa (jossa siis lasketaan kahteen, 3+3 kahdeksasosanuottia) saa hetken raapia päätään ennen kuin oikea tempo löytyy.

Yllämainittu toinen tapa tempon määrittämiseen on vaihtaa tempo pääikkunan alapuolella olevaan BPM-laatikkoon, ja kolmas klikkailla BPM-tekstiä halutussa tempossa. Teksti muuttuu kylläkin Tap'iksi kun hiiren vie sen päälle. Kun koettaa klikkailla vähän nopsemmin, ei Winkku enää pysy perässä; raja-arvo näyttäisi olevan reilut 240 naksua minuutissa, minkä jälkeen Winkku tulkitsee kaksi naksua yhdeksi. Onneksi presto prestissimo -tempoa ei tarvitse ihan joka päivä, ja jos tarvitsee niin sen voi syöttää myös numeroin.

Ennen..

..ja jälkeen.
(Etsi kuvista yksi eroavaisuus).

Reaper on siitäkin mainio sekkari, että se osaa muuttaa lennossa audion tempoa niin että äänen korkeus ei muutu. Tämä tarkoittaa sitä, että tempoa voi hiukan justeerata sen jälkeenkin kun laulaja on laulanut tai soittaja soittanut osuutensa. Ensimmäisenä ideana tultee tietenkin mieleen että jos soittajan taidot eivät ihan riitä säveltäjän haluamaan tempoon, voi biisiä vähän hidastaa, antaa musikantin hoitaa hommansa vähän leppoisammin – ja nopsentaa biisi takaisin alkuperäiseen tempoonsa soiton jälkeen. Näitä kikkoja kannattaa kuitenkin käyttää vain jos mikään muu ei onnistu; vaikka Reaper tekee kohtalaisen hyvää työtä audion pidentämisessä tai lyhentämisessä kulloiseenkin tempoon, on alkuperäisessä tempossa laulettu tahi soitettu audio aina parempi kuin pussillinen muokattuja.

Tempon kanssa pelehtimisessä on omat sudenkuoppansa. Projektin asetuksissa (alt + enter) on kaksi "Timebase" -valintaa. Jos näihin valitsee "Time", pysyy audio muuttumattomana, ts. Reaper ei nopeuta tahi hidasta sitä vaikka tempo muuttuisi. Mutta kun Timebasen arvoksi vaihtaa Beats, muuttuu audion nopeus. Tällöin audiokäppyrän yläreunassa kerrotaan "Rate" -arvo, joka on siis x kertaa normaali. Jos rate on vaikkapa 2.000, soitetaan audio tuplatempossa alkuperäiseen verrattuna.

Valittu Timebase vaikuttaa myös MIDIin. Jos MIDI-raidan on syystä tahi toisesta pätkinyt pätkiksi – kuten intro ja 7 säkeistöä kukin omana pätkänään – kannattanee pitää Timebase-arvo Beats-asennossa; muussa tapauksessa MIDI-tapahtumat seuraavat aikaa, ja MIDI-raidalle tulee joko ammottavia aukkoja tai sitten tapahtumat menevät päällekkäin (nimimerkki kokemusta on). Jos jostain syystä on ihan pakko käyttää Time-valintaa, kannattaa MIDI-raitojen pätkät liimata yhteen ennen tempomuutoksia: valitse hiirellä ne raidat jotka haluat liimata (raahaa kakkosnappi pohjassa, tai vaihtoehtoisesti paina ctrl + a -näppäimiä jolloin kaikki raidat valikoituvat) ja liimaa pätkät yhteen (klikkaa kakkosnapilla käppyrää ja valitse glue items, PC-puolella toimii myös pikanappi J). Tällöin raidalla ei ole enää yksittäisiä MIDI-pätkiä jotka voisivat lähteä haahuilemaan ympäriinsä. Toinen konsti on vaihtaa yksittäisen raidan Timebase: klikkaa raidan ominaisuus-aluetta hiiren kakkosnapilla ja kerro (set track timebase) että tämän raidan Timebase on Beats.

Eikä tässä kaikki. Äänitettyjä raitoja voi venyttää tai vanuttaa mielin määrin: kun pitää alt-napin pohjassa ja raahaa hiirellä raita-käppyrän hännästä tai nokasta, niin sen pituus ja samalla tempo muuttuvat. Raahaamalla pätkien risteyskohdasta niistä toinen venyy, toinen vanuu. Tempovenyttely on kätevää mm. eri tempossa äänitettyjen rumpulooppien kanssa, jotka eivät osu ihan paikoilleen. Kun vielä pitää snapin päällä, loksahtaa audio paikoilleen että napsahtaa.

Hevosenkenkä-magneetti loksauttaa
osaset ruudukkoon täsmällisesti.

Jos on tarvis tehdä tempomuutoksia kesken kappaleen, niin ne hoituvat "Tempo/time signature markerilla": klikkaa kursori siihen kohtaan josta haluat aloittaa tempomuutoksen, ja paina pikanappia shift + c.

Gradually -ruksi aloittaa hidastuksen tai kiihdytyksen
jonka lopputempo määrätään seuraavalla markkerilla.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti