torstai 21. helmikuuta 2013

Reaper-blogi aloittelee

Vanhan Cubase-käyttäjän harhailevia ensiaskeleita Reaper-maailmassa


Reaperhttp://www.reaper.fm/ – on pikkuruinen sekvensseri; nykyisen 4.32-version koko on 6,46 Mt (PC) tai 10,5 Mt (Mac). Kokoonsa suhteutettuna, ja muutenkin, Reaper on uskomattoman monipuolinen ja näppärä sekkari, joka ei edes maksa paljon. Winkun ja Macin lisäksi se kuulemma toimii Linuxissa Winen avulla, joskin tästä aiheesta kokemukseni on tasan nolla. Reaperia voi myös testailla kaikessa rauhassa ennen kuin maksaa: demo-versio toimii joka suhteessa kuin normaaliversiokin, eikä edes vanhene.

Vaikka ei Reaper nyt sentään ihan täydellinen ole: esim. Cubasessa on mm. aivan mainio Arranger-raita, jonkalaista ei Reaperista löydy. Myös ulkoasu jättää hiukan toivomisen varaa, vaikka Reaperiin erilaisia teemoja saakin.

Yksi koulukäytössä eteen tuleva ongelma on MIDI-soundikirjaston puuttuminen; soundeja ei Reaperin mukana tule lainkaan. Vaatiikin vähän netin penkomista jotta Reaperista saa mitään järjellistä MIDI-ääntä ulos. (no siis tuleehan ohjelman mukana ReaSynth, josta saa ilmoille siniaallon lisäksi kantti- ja saha-aaltoa ja näiden yhdistelmiä). PC:lle ilmaisia VSTi-soundikirjastoja ja syntetisoija-plugareita netissä onneksi riittää, mutta MACin kanssa on vähän niin ja näin, soittimia saa etsiä ihan tosissaan. (Tähän aiheeseen palataan tuonnempana).

Äänellään se variskin raakkuu, ja ReaSynth kanttiaallollaan.
Eikä ole käyttöliittymäkään ylenpalttisella koreudella pilattu.

Oma motivaationi Reaperin kanssa on – tietenkin oman kiinnostuksen lisäksi – koulukäyttö: oppilaille pitäisi opettaa sekvensseriohjelman perusteet. Meillä on töissä käytössä sekä vanhoja MACceja että vähän uudempia Winkku-masiinoita, ja vanhoina hyvinä aikoina reilusti alle satasella/kpl ostetut Cubasen LE-softat, joiden versionumero on 4. Ne ovat vielä ihan kelvollisia, mutta kaksi asiaa on harmittanut koko ajan:

1) Cubasen LE-version efektit, mm. kaiku ja kompura, ja näistä varsinkin ensinmainittu, eivät ole erityisen hyviä. Tai ainakaan 4-versiossa eivät olleet. Jos tahtoo parempaa laatua, niin pitää exportoida Cubasesta raita kerrallaan johonkin parempaan sekkariin. Tämä on kuitenkin vaivalloista ja aikaavievää, ja niinpä tuumailin että helpommalla pääsee jos oppilaat saavat käyttöönsä kunnon efektit (Reaperin mukana tulee konvoluutiokaiku!) ja miksaamisen voi tehdä alusta loppuun yhdellä ohjelmalla.

2) Muutama oppilas yleensä innostuu sekvensseriohjelmasta siinä määrin että haluaa vähintäänkin kokeilla sellaista myös kotosalla. Harva kuitenkaan ostaa Cubasea: sen hinta – puolentoista sataa euroa kevyt-edu-versiosta – on koululaiselle/opiskelijalle aika paljon. Sen sijaan Reaperin saa imuttaa ilmaiseksi ja sitä voi käyttää niin paljon ja niin kauan kuin haluaa maksamatta pennin pyörylää. Toisaalta, jos ohjelman hyväksi havaitsee ja sitä aktiivisesti käyttää, niin 60 taalaa on aika kohtuullinen investointi.

Lupaan jo nyt kirjoitella tänne hyvin epäsäännöllisesti ja sekalaisista aiheista, jotka varmaan kuitenkin jollain tavalla liittyvät sekvensseriohjelmiin, enimmäkseen Reaperiin. Tänne tullee muistiinpanoja jotka varmaankin hyödyttävät joskus itseäni, toivottavasti myös jotakuta muuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti