keskiviikko 23. toukokuuta 2018

General MIDI-soundeja Reaperille

Olen ensimmäisestä postauksesta lähtien harmitellut Reaperin kanssa sitä, että MIDI-soundit pitää penkoa mikä mistäkin, eikä yhtä yhtenäistä kirjastoa ole olemassa. Paitsi että nyt taisi löytyä ainakin jonkinlainen vaihtoehto.

Oppilaiden kanssa olemme käyttäneet sekalaista ja vaihtelevaa kokoelmaa syntetisoijia, sfz-soundeja ja milloin mitäkin. Tämänlaisessa työtavassa on tietysti jonkinlaista penkomisen ja uuden löytämisen iloa – mutta ehkä kuitenkin enemmän harmistusta siitä, että eri soundien etsiminen on niin vaivalloista.

Jonkinlaisen puoli-helpon ratkaisun tarjoaa Yamahan vanha softasyntetisoija Yamaha S-YXG50, jonka voi imutella VSTi-tiedostona täältä: http://veg.by/en/projects/syxg50/

Kun .dll-tiedoston sitten raahaa oman kiintolevyn plugarihakemistoon, avaa Reaperin ja huomaa, että pianosoundin lisäksi missään ei ole mitään nappia, ruksia tai muutakaan napsuteltavaa, mistä saisi vaihdettua pianosoundin joksikin muuksi, voi suunnistaa tänne: http://shiru.untergrund.net/software.shtml ja imutella vielä S-YXG50 Control Panel for Reaper -tiedoston. Se puretaan Reaperin "omat plugarit"-hakemistoon: Options -> Show REAPER resource path in explorer/finder.. ja siellä Effects-hakemistoon.

Nyt Reaperille pitää vielä mainita että tarjolla on uusi JesuScript-plugari: tehdään raita, valitaan fx -> All plugins -> napsautetaan sitä vielä hiiren oikealla napilla -> Scan for new plugins. Seuraavaksi suunnistetaan JS-plugareihin ja valitaan sieltä JS: MIDI S-YXG50 Control Panel. Tämän lisäksi pitää toiseksi plugariksi valita Instruments-osastolta Yamahan S-YXG50.

Hitusen hankalaa tämäkin, mutta kun on kerran saanut toimimaan, voi nämä kaksi ketjuttaa yhteen (Save FX Chain) ja myöhemmin ne voi avata kerralla.

Eipä näiden soundit mitään super-ihmeellisiä ole, mutta kuulostavat melko hyvin toistensa seuraan sopivilta, ovat ilmaisia, ja – mikä tärkeintä – ainakin nyt sitten löytyvät yhdestä ja samasta paikasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti